Äly ja tekoäly – näitä sanoja me kuulemme ja käytämme Teva-Teamilläkin koko ajan kiihtyvässä tahdissa. Mutta mitä muutoksia älyn rantautuminen tekstiili- ja muuhun teollisuuteen vaatii meidän toiminnassamme ja mitä sillä saavutetaan? Selvää on, että horisontissa on älyä, joka auttaa tulevaisuudessa sekä meitä että asiakkaitamme löytämään entistä parempia ratkaisuja.
Äly käyttöön tekstiileissä ja skannauksessa
Tuote, johon on lisätty elektroniikkaa on älykäs. Teva-Teamin asiakkaat tulevat monilta eri teollisuuden aloilta, ja siksi meidän tapauksessamme älyn määritelmä ja sen käyttötarkoituksetkin ovat hyvin laajoja. Tekstiiliteollisuus on kuitenkin jo kovaa vauhtia löytämässä älyn, ja me aiomme olla siinä eturivissä mukana.
Tunnistamme ehkä helpoiten RFID-tekniikan, jonka avulla voidaan lukea tietoja eri suuntiin ja seurata esimerkiksi tuotteen liikkumista linjalla sekä kerätä vaikka pesumääriä pesuloista. Elektroniikkaa voidaan helposti lisätä myös vaatteisiin esimerkiksi korvaamaan perinteisen heijastinnauhan led-valoilla. Älylankojakin kehitetään jo: ne ovat eräänlaisia sensorilankoja, joiden avulla pystytään välittämään tietoa – esimerkiksi turvallisuuteen liittyvissä vaatteissa. Tulevaisuudessa on myös mahdollista, että kangas voi varata aurinkoenergiaa ja luovuttaa sen haluttuun tarkoitukseen.
Älyä hyödyntämällä on mahdollista myös skannata ihmisestä vartalomitat hyvin yksityiskohtaisesti, perinteisen räätälin mittojen rinnalla. Tällaista skannausta voitaisiin jo nyt hyödyntää vaatekaupassa, jolloin henkilön mittojen vastaavuus eri merkkien mallistoihin selviäisi salamannopeasti. Tällöin sovituskoppiin saataisiin suurella todennäköisyydellä täydellisesti sopiva vaate, heti ensimmäisellä sovituskerralla.
Tekoäly ennustaa tulevaisuutta, myös teollisuudelle
Myös tekoälyn mahdollisuudet ovat mullistamassa alaamme. Nykyään meillä Teva-Teamilläkin hyödynnetään tekoälyä tulevaisuuden tarpeiden ennustamiseen. Käytämme sitä esimerkiksi lankojen, vetoketjun ja kankaiden värien menekin ennustamiseen. Tekoälyn avulla saamme esimerkiksi tietoa siitä, mihin suuntaan värien kanssa ollaan menossa.
Kauppaketjut ovat tekoälyn hyödyntämisen mestareita ja selkeitä edelläkävijöitä. Niiden koneet analysoivat ja yhdistelevät asiakkaiden ostotottumuksia, tarjoten jopa ennakkoon tietoa siitä, mitä he kenties tarvitsevat. Samoja tulevaisuuden ennustamisen työkaluja siirtyy koko ajan myös teollisuuden käyttöön. Ja hyvä niin, sillä kukaan ei halua myymättömiä tavaroita varastoon pölyttymään.