Turussa Teva-Teamin tehtaalta lähtee joka päivä maailmalle noin 2000 metriä vetoketjua ja 1,5 miljoonaa metriä lankaa. Puhumattakaan kankaista, joita toimitetaan niin kuluttajavaatteisiin, huonekaluvalmistajille kuin ajoneuvojen istuinsuojiin. Näissä volyymeissa pienikin muutos ekompaan on merkittävä kädenojennus ympäristölle. Myyntipäällikkö Kari Känkänen antaa kolme Teva-tapaa ekompaan elämään.
Ekologisuuden uusi rima
Standardit ja määräykset ohjaavat maailmaa, tulevaisuudessa kenties yhä enemmän. Mutta jos todella haluaa erottua, on oma rima laitettava standardeja korkeammalle. Ekologisuus on rintamista puhutuimpia.
– Vastuullinen tuotanto on pakko viedä nykyistä pidemmälle, ja ekologisuuteen tulee olla vedenpitävät hoito-ohjelmat. Kansainvälisiä standardeja päivitetään jatkuvasti, mutta ei riitä olla niistä tietoinen – pitää olla edellä. Tuotteiden testaaminen on aikaa vievää hommaa. Siksi pyrimme tänään testaamaan tuotteita, jotka ovat pakollisia vuosien päästä.
3 x EKOMPI
1. MATERIAALIT KIERTOON
Kierrätyskankaat kiinnostavat yhä enemmän. Työvaatteisiin meiltä saa kierrätyskangasta ja muilta osin hukkapalojen käyttöä pyritään optimoimaan. Esimerkiksi Varusteleka tilaa meiltä hukkakankaita JÄMÄ-tuotemerkkiinsä. Salmi-vetoketjuissa on puolestaan mahdollista käyttää vedinmateriaalia, joka pystytään uusiokäyttämään rouhimalla. Kankaiden toimittamisessa käytettäviä pakkaputkia kierrätämme asiakkailtamme.
2. OIKEA KANGAS KÄYTTÖÖN
Polyesteriä ei pidetä erityisen ympäristöystävällisenä materiaalina, mutta sen etuna on kestävyys ja pitkäikäisyys. Moni ei tule miettineeksi, että uuden tuorepuuvillaisen T-paidan valmistukseen menee noin 2.700 litraa vettä, mikä on rasite sekin. Me autamme asiakastamme valitsemaan materiaalin, joka palvelee käyttötarkoituksessaan mahdollisimman pitkälle ja jonka kierrätettävyys voidaan suunnitella yhdessä jo tilausvaiheessa. Huomio kannattaa kankaan lisäksi kiinnittää käytettyihin lankoihin. Päämiehemme Amann Group oli ensimmäisenä kehittämässä PFC-vapaan viimeistelyaineen WR-käsitellyissä ompelulangoissa.
3. TUTUSTU TUOTANTOON
Tehtaiden auditoinnit ovat yleistyneet, sillä asiakkaita kiinnostaa yhä enemmän tuotteiden valmistusprosessi – nimenomaan ekologisuuden, mutta myös tuoteturvallisuuden kannalta. Meillä on ovet auki, sillä meille aihe on tärkeä ja pelkästään plussaa, jos asiakkaat jakavat arvomme. Niin tehtaan tuotantomenetelmiin, käytettyyn energiamuotoon kuin kertyviin päästöihin kiinnitetään huomiota. Tuoteturvallisuudessa asiakkaita kiinnostaa muun muassa materiaalien viimeistely: onko valmistuksessa kenties käytetty kemikaaleja, jotka saattaisivat ärsyttää ihoa? Voimme käydä heille koko prosessin läpi ja todentaa, että tuotteissamme noudatetaan kansainvälisiä standardeja kuten OEKO-Tex /REACH-standardeissa asetettuja raja-arvoja.
Mikä ”PFC-vapaa viimeistelyaine”?
PFC-yhdisteitä käytetään vettä ja likaa hylkivissä tekstiileissä. Ne ovat kemikaaleja, jotka kertyvät luontoon. PFC-vapaa viimeistelyaine toimii samoin vettä ja likaa hylkivästi, mutta on ympäristöystävällinen.